Børsnotering af din virksomhed

Børsnotering af din virksomhed

Hvis du blot følger en lille smule med i finansnyheder, så har du uden tvivl hørt om begreberne børsnotering, aktieselskab og fondsbørs. Det store spørgsmål er så, om du rent faktisk ved hvad disse begreber dækker over.

Hvad dækker begrebet børsnotering over?

Det korte svar på dette er, at en virksomhed kan lade sig børsnotere på fondsbørsen, hvorved den bliver til et aktieselskab. Dette betyder nærmere bestemt, at virksomheden nu vil have aktier til salg på fondsbørsen, som man så kan erhverve sig hvis man skulle have lyst til dette. Dette kaldes også at handle med aktier (læs mere); dette betyder selvfølgelig, at det nu er muligt at købe eller sælge din virksomheds aktier på børsen til en bestemt kurs.

Denne kurs kan dog variere voldsomt, idet det oftest handler om hvor godt det går for din virksomhed. Hvis det går godt, så vil der være stor efterspørgsel på dine aktier; men hvis det går skidt, så vil der selvfølgelig være langt mindre efterspørgsel. En anden faktor der spiller ind er udbuddet af dine aktier på børsen, der også vil påvirke deres efterspørgsel samt deres pris. Hvis din virksomhed først er blevet til et aktieselskab, så vil det herefter være kendt som et børsnoteret selskab.

Betyder en børsnotering at hele min virksomhed er åben for investering?

Nej, det gør det faktisk ikke. Det står dig fuldstændigt frit for om du vælger at udbyde alle dine aktier – altså din aktiebeholdning – eller i stedet ønsker at lave en såkaldt aktieemission. En aktieemission betyder blot, at din virksomhed vælger at udstede yderligere aktier til samme pris. en aktieemission er især en god løsning, hvis man som virksomhed ønsker at skaffe ekstra kapital gennem investering. Det ekstra antal aktier betyder jo en øget indtægt via aktiesalg for din virksomhed. Dog skal du have dette godekendt af dine aktionærer, hvilket typisk vil ske på en generalforsamling.

Hvorfor skal jeg lade min virksomhed børsnotere?

En børsnotering er bestemt ikke noget man lige noget der sker fra den ene dag til den anden. Det tager faktisk lidt tid; og inden man overhovedet beslutter sig for om dette er den rigtige løsning, så skal du tænke dig grundigt om. Er en børsnotering nemlig noget du vil drage fordel af som virksomhed? Den klokkeklare fordel ved at lade sig børsnotere er, at man på denne måde skaffer ekstra kapital gennem investering (aktiesalg).

Desuden vil børsnoteringen naturligvis også indebære, at din virksomhed ikke længere kun er din – men i stedet dig og alle aktionærerne. Dette betyder langt mindre personligt ansvar, men desuden også langt mindre kontrol over tingenes gang. Sidst men ikke mindst vil en børsnotering typisk give din virksomhed et langt bedre ry (børsnoterede selskaber skal være langt mere åbne med deres regnskaber end andre virksomheder), og ikke mindst en betydeligt højere markedsværdi. På trods af klare fordele ved en børsnotering, så kommer denne også med en langt større mængde pres og krav. Dine aktionærer og investorer regner nemlig med at få udbytte hvert eneste år. I sidste ende er det dog kun dig og din bestyrelse, der kan beslutte om en børsnoteringen er den rigtige løsning for virksomheden; så det er med at give det grundig overvejelse inden man bare springer ud i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *