Husk at holde hjem og arbejde separeret

Husk at holde hjem og arbejde separeret

Lad os sige at du lige har købt huse til leje i Vordingborg eller lejligheder til leje i Næstved. Med sine hyggelige og dansk-genkendelige nature er begge byer ideelle for dig der enten for nyligt har eller blot har planer om at stifte familie.

Måske er du flyttet til Vordingborg for at komme tættere på dit arbejde. Du ville ikke være den første der trækker dine rødder op af jorden for at mindske distancen mellem dit hjem og din arbejdsplads.

Og en sådan flytning gør skam også en masse ting meget nemmere. Er der kortere til din arbejdsplads slipper du for at spilde din dag på et pendle frem og tilbage, og du kan ydermere kommer senere op om morgenen – noget vi alle kan sætte pris på.

Men med alle de dejlige fordele kommer der også sine vanskeligheder. Herimellem er størst nok at det kan blive svært at holde hjem og arbejde separeret.

Denne artikel vil forsøge at finde frem til nogle gode værktøjer du kan bruge hvis du føler du har svært ved at holde de to ting adskilt.

Hvis det endelig skal med hjem…

Det er sjældent det kan lade sig gøre helt at efterlade jobbet på arbejdspladsen. Er du fx lærer skal du forberede undervisningen hjemmefra, og hvis du er læge, brandmand el.lign. skal du altid være klar på at kunne blive ringet ind til en nødsituation.

Er du selvstændig er det endnu sværere, for det kan ske sig at du ikke engang har en arbejdsplads som sådan, men dit firma er enten virtuelt eller fx er et leveringsfirma der så nærmere har en mobil arbejdsplads.

Hvad kan man så gøre i disse situationer, for alligevel at skabe en distance mellem privaten og det professionelle? Den mest effektive løsning er ved at indrette et af rummene i dit hjem til et kontor. På den måde kan du have din egen form for ’arbejdsplads’ i hjemmet. Så når du sætter dig derind og lukker døren ved du, at nu er du på arbejde, og nu er det, det du skal lægge dit fokus ved. Det gør det lidt nemmere ikke at blive distraheret af familiemedlemmer eller TV.

Rutine, rutine og atter rutine

Udover at du kan skabe et fysisk rum der er dedikeret til arbejde, kan du også dedikere et tidsrum til arbejde. Du kan fx sige at de to timer der kommer efter aftensmaden, skal bruges på at få lavet de ting du skal have gjort inden du dukker op på arbejde næste morgen.

Efter noget tid vil dit indre ur altså have indstillet sig til at efter aftensmaden skal der fokuseres. Det kan sammenlignes med hvis man går i seng på et fast tidspunkt, fx klokken 9. Så vil din krop og dit sind efter noget tid automatisk blive træt når klokken slår 9, fordi den er blevet vant til at klokken 9 er sengetid.

At have denne rutine gør det også nemmere ikke at tænke over arbejde udenfor tidsrummet, når du ellers har fri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *