IT-løsninger baseret på kunstig intelligens

IT-løsninger baseret på kunstig intelligens

AI eller kunstig intelligens er noget vi har kendt til i flere år, og alligevel er vi endnu kun på begyndelsesstadiet. Der er ingen tvivl om at mange IT-løsninger vil være baseret på kunstig intelligens om 10-15 år eller måske udviklingen går hurtigere end vi regner med. Har du nogen gange tænkt over hvad kunstig intelligens egentlig er for noget?

Det er næsten det samme som vores egen intelligens, og det er egentlig ganske skræmmende. Vi mennesker tager sensoriske indtryk, eller data, fra forskellige sensorer som vores hud, øjne, ører, mund og næse. Gennem hele vores liv er vores hjerne programmeret til at løse problemer med efterfølgende handlinger.

Kunstig intelligens er parallel med vores egen intelligens. En eller flere programmerede computere behandler indsamlede data, træffer beslutninger og udfører handlinger. Disse handlinger vil efterhånden kunne bruges på robotter, avancerede maskiner og IT-løsninger. Noget af det er ganske tæt på, mens robotter med kunstig intelligens nok ligger et stykke ude i fremtiden. Du bør derfor ikke være bekymret for at få en robot som medhjælper hjemme hos dig som i filmen ”I Robot”.

Intelligens kan variere.

Maskiner med smal kunstig intelligens kan udføre meget specifikke processer og intet andet, for eksempel at genkende en hest på et billede. Men der findes også maskiner med det man kalder for generel kunstig intelligens, og de kan gøre mere som den menneskelige hjerne og løse problemer baseret på forskellige input med efterfølgende handlinger. En del af dette bruges allerede i dag når man udvikler spil og ikke mindst computere som skal kunne løse store opgaver på kort tid.

Når du sender en ansøgning via netsiden til www.scandilån.com, så bruger de kraftige computere som behandler din ansøgning i løbet af helt ned til få sekunder. De har ikke kunstig intelligens endnu, men alligevel kan de bearbejde de data du registrerer, slå op i en række registre og på den baggrund afgøre om lånet skal godkendes eller ikke, netop inden for disse processor vil man i fremtiden se en langt større anvendelse af AI.

Maskinerne lærer hele tiden

Akkurat som med vi mennesker, så lærer også maskinene hele tiden. En forprogrammeret kunstig intelligens vil gøre det samme igen og igen, men en maskine som lærer af en anden maskine med kunstig intelligens vil give et større grundlag for problemløsning og udvikling. Det er ihvertfald den måde man ser for sig at det vil udvikle sig i fremtiden. Et casestudy fra KMD viser at mulighederne er mange i årene som kommer, men det er vigtigt at få flere til at uddanne sig inden teknologi så vi ikke pludselig går i stå om en del år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *