Sådan skaber du et godt og sundt kontormiljø

Sådan skaber du et godt og sundt kontormiljø

Arbejdstilsynets undersøgelser viser, at store og støjende fælleskontorer uden gennemtænkt indretning og ventilation giver væsentligt forringet arbejdsglæde og tvinger medarbejderne til at overarbejde for at bringe deres produktivitet op på dét niveau de ellers ville opnå inden for arbejdstiden i et enekontor. Problemet er altså ikke nødvendigvis kontorformen, men dårlig indretning.

Her er nogle tips til at forbedre dit kontormiljø:

Sundhed

Nudging er et begreb, som er blevet enormt hipt i forhold til arbejdsmiljø.I sin simpleste forstand betyder det, at man giver et lille skub i den rigtige retning hvor folk bevæger sig. Man kan altså helt konkret installere 4-5  små ”nudges” på arbejdspladsen i form at små papirsedler eller klistermærker, som minder medarbejderen om forskellige sundhedstips..

Det er selvfølgelig nødvendigt at have en indretning, som gør det muligt.

Eksempelvis vil det være effektivt at købe hæve- sænke borde og sætte sedlerne på dem – idéelt ved siden at hæve/sænke knappen. Det er nemlig hele idéen bag nudging – at gøre det så nemt som muligt at forbedre sig. Et andet ”nudge” kunne minde medarbejderen om at drikke vand ved siden af håndvasken.

Man kan også nudge medarbejderne til at strække ud – det er en god idé at have en stor plakat som signalerer det, for at legitimere en lille pause fra arbejdet. Et sted som er idéel for det er kopirummet, hvor medarbejderne alligevel venter.

Et sidste nudge kunne være en seddel ved væggen mellem trapperne og elevatoren – det er vidst selvforklarende.

Støj

En nem måde at nedbringe støjniveauet på, er at købe bløde tekstiler som Fatboy’s og tæpper. Når høje lyde i form af lydbølger rammer disse overflader, sendes de formindskede tilbage. Tekstiler kan absorbere mere støj end man skulle tro.

En lidt mere kompliceret med effektiv løsning er at oprette designerede telefoneringsrum. Man kan også lave regler for, hvornår og i hvilke miljøer der må tales om hvad. Selvfølgelig er der en grænse mellem at være pædagogisk og restriktiv, men eventuelt kan man omarrangere arbejdspladsen, så de medarbejdere der har brug for samtale i arbejdsøjemed sidder sammen og ikke forstyrrer andre.

Lounge område
Et lounge område på dit kontor skaber rammerne om en afslappet og uformel stemning. Det behøves ikke være særligt besværligt at skabe en lille stilet oase, og det bliver med garanti brugt.

Jo mere quirky og sært, jo bedre.

Det kan være et sted hvor der skabes en pause fra repetitiv tænkning og giver en ny vinkel på et tilbagevendende problem eller bare et sted hvor man kan lufte sin hjerne og få lidt frisk luft væk fra tastelydene.

Et godt sted at starte ift. tidens trends indenfor møbler er fx. OneFunkyFurniture som har folus på ungt og hipt design eller trendyliving, som har et bredt udbud af netop dén type møbler. Her finder du alt fra snurretop-lignende stole til ukonventionelt formede sofaer.

Arbejdslys

Som udgangspunkt bør ingen sidde mere end 5-7 meter fra et vindue, og det er vigtigt at der dæmpes for direkte sollys.Desuden er det en rigtig god idé at have justerbare lamper under øjenhøjde, så de ikke blænder andre når de justeres. Refleksioner kan nemt blive et problem ved sollys, men med en mat skærm og ikke-refleksive overflader kan det nemt kommes til livs.

Kilder:
http://www.arbejdsmiljoweb.dk/din_arbejdsplads/kontoromraadet

http://www.boligjournalen.dk/enkel-indretning-stuen/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *